
داربست، سازهای موقت است که معمولاً از تیرهای فلزی و تختههای چوبی ساخته میشود. این تجهیزات برای حمایت از سازندگان، بازرسان صنعتی، نظافتچیها و سایر افرادی که نیاز به کار در ارتفاع دارند مورد استفاده قرار میگیرند. شاید برایتان جالب باشد که استفاده از داربست به عصر حجر باز میگردد. شواهدی وجود دارند مبنی بر این که نقاشان غارها در دوره پارینه سنگی، بیش از 15000 سال پیش، از چنین سازههایی استفاده میکردند. این ابزارها نمونههای مختلفی دارند که در عین شباهت وظایف متفاوتی را ایفا میکنند. این روزها اسکافلد یکی از جدیدترین و بهترین گزینههایی است که افراد هنگام ساخت و نصب داربست پیش رو دارند. در ادامه به بررسی فرق اسکافلد و داربستهای معمولی خواهیم پرداخت.
داربست چیست؟
برای این که تفاوت داربست و اسکافلد را به خوبی دریابید باید با تعریف عملیاتی هر کدام از آنها آشنا شوید. داربست، سازهای است که به افراد اجازه میدهد تا بر یک سطح ثابت برای کار در ارتفاع یا مکانهای صعب العبور بایستند. این سازههای موقت اغلب در ساخت، نگهداری یا تعمیر ساختمانها، پلها و دیگر سازههای دستساز برای پشتیبانی از کارگران و مصالح استفاده میشوند. در واقع این تجهیزات سکویی برای رسیدن به ارتفاعات به شمار میآیند.
انواع داربستها کدماند؟
- اسکافلد
- فولادی
- کنسولی
- دوتایی
- معلق
- پایه دار
- تک
تفاوت اسکافلد و داربست در چه چیزی است؟
همانطور که در بالا دیدید اسکافلد یک نمونه داربست میباشد. معمولا زمانی که بحث از چنین سازههایی میشود اولین چیزی که در ذهن ما تداعی میگردد، تصویر چندین میله عمودی و افقی در مقابل یک ساختمان نیمه ساز است. در حالی که چند کارگر با کمک یک تخته چوب روی آن ایستادهاند. اما اسکافلد متفاوت از داربستهای معمولی است.
اسکافلد چیست؟
اسکافلد (Scaffold) یک واژه انگلیسی به معنای داربست و یک سازه مدولار است که تحت عنوان داربست مثلثی نیز شناخته میشود. اگرچه همهی داربستها برای کار در ارتفاع مورد استفاده قرار میگیرند اما این نمونهها مناسب ارتفاعات بسیار زیاد مخصوصا پلها و برجهای بلند هستند. قالبهای اسکافلد معمولا مثلثیاند که به شکل نر و ماده طراحی و تولید میگردند.
این سازهها کاملا قابل اعتمادند چرا که استحکام و امنیت بالایی دارند و در عین حال مقرون به صرفه هم هستند. از جمله مزایای اسکافلدها این است که به راحتی میتوان آنها را جا به جا و به بخش دیگری از پروژه منتقل کرد. هنگام انتخاب و نصب اسکافلد باید به میزان بار وارده بر آن توجه داشته باشید.
انواع اسکافلدها کدماند؟
اگرچه معمولا اسکافلد را به عنوان داربست مثلثی میشناسند اما در واقع اسکافلد مثلثی تنها یک نمونه از چهار نوع اصلی این سازهها محسوب میشود:
چکشی یا ستارهای
این داربستها با کمک ضربات چکش ساخته میشوند و سازندگان در اتصالات آنها از گوه بهره میبرند. اندازه و سایز اجزای مورد نیاز برای ساخت اسکافلد چکشی از قبل تعیین شده است که تولیدکنندگان باید آنها را کاملا رعایت نمایند. این اندازهها به حدی مهماند که اگر رعایت نشوند خسارت زیادی به سازه مورد نظرتان وارد خواهد شد.
برای آشنایی بیشتر با داربست چکشی و انواع آن می توانید این مقاله را مطالعه کنید.
شورینگ
شورینگ از جمله جدیدترین روشها برای داربست بندی است. این سازهها مقاطع مربعی شکل دارند و برای ساخت پل و سازههای بزرگ نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
مثلثی
این سازهها از جمله سادهترین نوع اسکافلدها هستند که زیاد مورد استفاده قرار میگیرند. جنس داربست مثلثی بسیار مهم است که از مواد اولیه با کیفیت و مناسب در تولید آن اسفاده شود.
کاپلاک یا فنجانی
این اسکافلدها پس از اتصال شمایل فنجان به خود میگیرند و مناسب سازههای بسیار سنگین هستند.
البته اسکافلدها به لحاظ اندازهی فریم نیز با یکدیگر متفاوتاند. به طور مثال دو سایز 100 در 120 و 75 در 120 سانتیمتر در صنایع مختلف زیاد مورد استفاده قرار میگیرند.
اجزای تشکیل دهنده
اجزای تشکیل دهنده داربست یا اسکافلد که با اجزای مختلفی ساخته می شود:
- پیچ تنظیم
- صفحه کفی
- بست داربست
- میل مهار افقی و مایل
- اتصالات نر و مادهای فریمها
موبایل اسکافلد چیست؟
موبایل به متحرک و قابل حمل بودن اسکافلد اشاره دارد. موبایل اسکافلد در واقع داربستی است که چرخ دارد یا به عبارتی روی چرخ نصب شده است. برخی از مهمترین ویژگیها و مشخصات موبایل اسکافلدها به این ترتیب میباشند:
- حداکثر ارتفاع مجاز 9.6 متر است و برای ارتفاعات بیشتر باید داربست را مهار کرد.
- اگر ارتفاع داربست 3 متر است عرض آن باید 1 متر باشد و این نسبت همیشه باید رعایت گردد.
- چرخها باید قفل ایمنی داشته باشند.
- قطر خارجی چرخها باید از 12.5 سانتیمتر بیشتر باشد.
- اسکافلد علائم هشداری مناسب را داشته باشد.
- دسترسی و استفاده از آن راحت باشد.
- میدریل و گاردهای هندریل داشته باشد.
- تختهها از دو طرف با سیم مفتولی بسته شوند و فاصله آنها بیشتر از 2 سانتیمتر نباشد.
- اسکافلد تأییدیههای مورد نیاز را داشته باشد.
مهمترین ویژگی یک اسکافلد
متریال یکی از مهمترین مؤلفههایی است که ضامن کیفیت و مقاومت هر سازهای میباشد. لذا یک اسکافلد خوب از مواد درجه یک ساخته شده است. چه میلههای افقی و عمودی و چه پینها و چرخهای به کار رفته در سازه باید بالاترین کیفیتها را داشته باشند. سازندگان معتبر معمولا در انتخاب مواد اولیه دقت عمل بیشتری به خرج میدهند.
چرا استفاده از اسکافلد در ساختمان سازی رایج شده است؟
این سازهها به سبب مزایای متعددی که دارند تبدیل به یک گزینه مناسب برای پروژههای ساختمان سازی شدهاند:
- به راحتی میتوان به آنها دسترسی پیدا کرد.
- با سازههای مثلثی تکنسینها هنگام کار تعادل بیشتری دارند و شرایط کاریشان کاملا با ثبات است.
- تولید و سرهم بندی این داربستها آسان است و به سرعت میتوان یک اسکافلد مقاوم و با ارتفاع زیاد تولید کرد.
- طول عمر مفید و کارایی این سازهها بیشتر از سایر نمونههای معمولی میباشد.
- با توجه به نوع و طراحی خاص اتصالات، این سازهها را میتوان به شیوههای مختلفی برپا کرد.
- تحمل بار اسکافلد بسیار زیاد است.
نصب بسیار آسان
نصب اسکافلدها به حدی آسان است که متخصصان این حوزه میتوانند در یک روز تقریبا 1000 عدد را تولید و نصب کنند. درحالی که نصب آن ها راحت و آسان است ولی حتما باید نکات ایمنی بستن داربست را رعایت کنیم. دلیل نصب آسان این سازهها این است که اجزای اسکافلدها سایزهای مشابهی دارند. طراحان و سازندگان با ایجاد تغییراتی در ساختار داربستها تحمل بار آنها را تا 14 تن بالا میبرند. شرط مهم و اصلی نصب اسکافلد استحکام (میزان سختی زمین) زمین است. به این علت که احتمال دارد داربست تحت فشار سازه اصلی در زمین فرو برود و تعادل خود را از دست بدهد.
این در حالی است که معمولا داربستهای معمولی از حساسیتهای کمتری برخوردارند، میزان بار کمتری را هم تحمل میکنند و در ارتفاعات پایینتر مورد استفاده قرار میگیرند.
توضیحاتتون راجب تفاوت داربست و اسکافلد عالی بود👌
ممنون بابت نظرتون:)