
امروز قصد داریم هر آن چه که برای آشنایی با داربست چکشی لازم است بدانید را در این مقاله برایتان توضیح دهیم. قبل از اینکه وارد بحث اصلی شویم بهتر است مقدماتی در خصوص داربست و کاربردهای آن مطرح کنیم. داربست نوعی سازه موقت محسوب میشود که از جنس فلز، چوب و… بوده و در ساختمان سازی استفاده از آن اجتناب ناپذیر است. برای این که کارگران در حین عملیات ساخت و ساز بتوانند به طبقات و قسمتهای بالایی سازه دسترسی پیدا کنند، باید نسبت به نصب داربست اقدام نمایند. به کمک داربست بسترسازی لازم برای انجام عملیات ساخت و ساز پروژه در ارتفاعات صورت میپذیرد. علاوه بر انجام عملیات ساخت و ساز در طبقات بالا و ارتفاعات به کمک داربست، از این سکوی موقت برای حمل مصالح نیز استفاده میشود.
با استفاده از داربست کارگران با اطمینان خاطر از امنیت خود به وظایفشان عمل میکنند. این داربستها میتوانند به هر شکل یا با هر اندازهای طراحی و اجرا شوند. سرعت نصب داربستها بالا است و از این جهت اختلالی در روند پیشرفت کار ایجاد نمیکنند. گاهی اوقات یک روز یا حتی کمتر زمان برای نصب داربست کافی است. داربست در عین برخورداری از کارآمدی بالا و تضمین امنیت کارگران میتواند ضامن سلامت عابرین هم باشد. بدین منظور در مناطقی که داربست نصب میشود اقدامات دیگری برای رفاه حال رهگذران مثل حصارکشی، استفاده از توریهای ایمنی و… صورت میگیرد. این کار جلوی ریزش آوار و وسایل بر روی رهگذران را گرفته و یک محیط امن میسازد. قسمتهای غیر قابل دسترس سازه با استفاده از داربست برای کارگران قابل دسترس میشود و آزادی عمل کافی به آنان میدهد.
معرفی داربست چکشی
یکی از انواع کاربردی داربست، داربست چکشی است. این داربست دارای انواع مختلف ستاره دار، کاسهای و مدولار میباشد. این داربستها متشکل از پایههای عمودی و مهارهای افقی هستند. داربستهای چکشی از جنس فلز میباشند. میتوانید داربستهای چکشی را به صورت نو یا دسته چندم تهیه کنید. استحکام داربستهای چکشی نیز ممکن است در مقایسه با همدیگر متفاوت باشد. البته مواردی که به آنها اشاره کردیم بر روی قیمت داربست نیز اثرگذار هستند. از این جهت با توجه به نیاز خود برای انجام عملیات ساخت و ساز باید از داربستهایی که با شرایط کار شما سازگاری بیشتری دارند استفاده کنید.
آلیاژ استفاده شده در داربست چکشی به شدت مهم است و حین خرید باید به کیفیت آن توجه ویژه داشته باشید. افرادی که از داربستهای چکشی ساخته شده با آلیاژ نامرغوب استفاده میکنند با مشکلات و مخاطراتی مثل شکستگی یا خم شدن داربست مواجه میشوند. این موضوع علاوه بر این که جان کارگران و عابران را در معرض خطر قرار میدهد، هزینههلی مالی اضافی را نیز برای تامین کننده مالی پروژه به همراه خواهد داشت. جهت جلوگیری از مخاطرات و پیشگیری از ضررهای مالی، از داربست چکشی دارای آلیاژ با کیفیت استفاده نمایید.
انواع داربست چکشی را بهتر بشناسیم
در قسمت قبلی انواع داربستهای چکشی را نام بردیم. در این قسمت ویژگیهای هر یک را به اختصار شرح میدهیم.
۱-داربست چکشی کاسهای
داربست چکشی کاسهای را ممکن است به نام کاپلاک هم دیده باشید. داربست چکشی کاسه ای دارای مهارهای عمودی واجد قفل کنها و مهارهای دارای پینهای نصب شده روی قسمت سری است. اتصالات لازم این نوع داربست تنها با استفاده از یک چکش برقرار میشود. بنابراین دیگر نیازی به تجهیزات حرفهای و کارگر متخصص نیست. داربستهای چکشی کاسهای برای نمای سازه هم مورد استفاده قرار میگیرند؛ زیرا لولههای مهار افقی آنها طول مناسبی دارند. همچنین در این نوع داربستها خبری از لولههای مورب نیست.
۲-داربست ستارهای
از دیگر انواع داربست چکشی، میتوان به نوع ستارهای اشاره کرد. پایههای داربست چکشی ستاره دار با استفاده از مغزی و پین به هم وصل میشوند که برخلاف استفاده از قفل کنهای چدنی در داربستهای کاسهای است. این داربستها را میتوان برای ارتفاعهای مختلفی تنظیم نمود. برای این کار باید تعداد مهارهای افقی داربست را تغییر داد.
۳-داربست مدولار
داربست مدولار از انواع داربست چکشی است که نصب آن همانند دیگر داربستهای چکشی به آسانی قابل انجام است. پایه، مغزی، مهار داربست، سرجک و پایه جک قابل رگلاژ، پین و… قسمتهای مختلف تشکیل دهنده این داربست هستند. داربستهای مدولار دارای پایههای عمودی به طول ۱ الی ۳ متر و پایههای افقی میباشند. به کمک پیچ تنظیم داربست میتوانید این داربستها را در ارتفاع مورد نظر خود تنظیم نمایید.
مزیتهای اجرای داربست چکشی
داربست چکشی مزیتهای زیادی با خود به همراه دارد که همواره موجب محبوبیتش در میان انواع داربستها شده است. اگر قصد کفراژ بندی سقفهای قوس دار را دارید این داربستها بهترین انتخاب محسوب میشوند. داربستهای چکشی در مقایسه با دیگر انواع داربستها راحتتر حمل و جا به جا میشوند. علت این است که وزن سبکتری نسبت به دیگر داربستها دارند. از نظر نصب، این داربستها شما را با هیچ دردسری روبرو نمیکنند. حتی یک فرد عادی و غیر ماهر هم میتواند این قالبها را راه اندازی و نصب کند. نصب داربستهای چکشی به تجهیزات و وسایل پیشرفته احتیاجی ندارد و خیلی راحت میتوان این داربستها را باز یا بسته کرد. علاوه بر مزیتهای اشاره شده، نصب داربستهای چکشی در ارتفاعات مختلف هیچ گونه محدودیتی ندارد و در هر ارتفاعی قابل راه اندازی و استفاده است.
نکات قابل توجه برای نصب داربستهای چکشی
پیش از تهیه و اجرای داربست چکشی نکاتی را مطرح میکنیم که شاید برایتان جالب توجه باشند. یکی از ابهاماتی که برای افراد ممکن است وجود داشته باشد، طول عمر داربستهای چکشی است. اگر در هنگم نصب داربست به آموزش ایمنی داربست توجه کنیم و حین استفاده از این داربستها مراقبتهای لازم انجام پذیرد، میتوان برای طولانی مدت و حتی چندین سال از داربستهای چکشی استفاده کرد. برای افزایش طول عمر داربستهای چکشی پیش از هرچیز باید عملیات حمل و نقل آنها به درستی انجام شود.
البته جا دارد این مورد را نیز خاطرنشان کنیم که گاهی اوقات در برخی پروژههای سنگین فشار زیادی به داربست میآید. اگر چندین بار داربست در چنین پروژههایی مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است دچار آسیب در بدنه پایهها شود. استفاده از داربست با وجود این ترکها و آسیبها بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان توصیه نمیشود. یکی از نقاط مثبت داربستهای چکشی این است که در صورت آسیب دیدگی و ترک خوردن به کمک دستگاه جوش قابل ترمیم و بازسازی هستند. بنابراین میتوان دوباره آنها را مورد استفاده قرار داد.
کلام پایانی
در این مقاله سعی داشتیم اطلاعات لازم درباره داربست چکشی را در اختیارتان قرار دهیم. برای این که مهارهای افقی داربست چکشی را روی پایههای عمود نصب کنید کافی است از ضربات چکشی استفاده کنید. جا دارد بدانید که استفاده از داربست باید با رعایت نکات ایمنی انجام شود. در غیر این صورت ممکن است کارگران با مخاطرات گوناگونی مواجه شوند. سقوط از ارتفاع زیاد، سقوط اشیاء بر روی کارگران، برق گرفتگی و ریزش داربست از جمله خطراتی هستند که در صورت رعایت نکردن استانداردها و نکات ایمنی ممکن است دامنگیر افراد شوند.