یونیپلکس محصولی با کیفیت تر و به روز تر که جایگزین یونولیت خواهد شد...

یونیپلکس مظهر اراده مهندسی توانمند ایرانی می باشد که تحولی نوین در زمینه اجرای سقف ایجاد کرده است.

از جمله مزایای یونیپلکس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

یکی از مسائل مهم در ساختمان‌سازی، استحکام سازه و کاهش هزینه‌های مصرفی است. در چند سال اخیر، سازه جدیدی به نام کوبیاکس، برای ساخت سقف استفاده می‌شود. سقف کوبیاکس، توانسته با فناوری جدید هم به کاهش هزینه‌ها کمک کند و هم سازه‌ای محکم باشد.

با توجه به اینکه یونیپلکس قالبی غیرماندگار است، خطر آتش سوزی در سقفی که با استفاده از این قالب ها ساخته می شود، به حداقل می رسد.

استفاده از یونیپلکس بسیار ساده بوده و در اجرای آن نیاز به متخصصی نیست.

قالب غیر ماندگار یونیپلکس با قابلیت استفاده مجدد بیش از 50 سیکل کاری را دارد.

یونیپلکس با استفاده از مواد اولیه قابل بازیافت ساخته شده است، و بنابراین آسیبی به محیط زیست نمی زند. 

سوالات متداول

سقف کوبیاکس چیست؟

شاید شما سقف‌هایی با کره یا همان گوی‌های تو خالی را از نزدیک ندیده باشید. سقف کوبیاکس، نوعی از سازه برای سقف است که توسط گوی‌های تو خالی(مجوف) و بر مبنای دال بتنی دو طرفه ساخته می‌شود. جنس این گوی‌های تو خالی از پلی‌اتیلن یا پروپیلن قابل بازیافت است.
این گوی‌های تو خالی بین میلگرد‌ها و در حد فاصل بالا و پایین آن‌ها قرار می‌گیرند.

 

 

ویژگی‌های سقف کوبیاکس

کوبیاکس نوعی سقف سبک است که توسط گوی‌های کروی شکل یا ماژول‌های غیر کروی ساخته می‌شود. مهمترین ویژگی این گوی‌ها این است که قابل بازیافت و دوستدار محیط زیست هستند. جنس این گوی‌ها از پلی‌اتیلن یا پلی پروپیلن است.
از گوی‌های تخت برای سقف‌هایی که ارتفاع کمی دارند استفاده می‌شود. این گوی‌ها بین ۱۰ تا ۲۲ سانتی‌متر ارتفاع دارند.
گوی‌های گرد و کروی ضخامت بیشتری دارند و بین ۲۵ تا ۴۵ سانتی‌متر ارتفاع دارند.

مزایای سقف کوبیاکس

  • این نوع سقف باعث بهینه‌سازی دال و فوندانسیون می‌شود.
  • بار‌های وارد بر پی، به کمک این سقف، تا ۳۰ درصد سبک‌تر می‌شود.
  • با این روش، امکان اجرای کنسول به طول ۷ متر نیز وجود دارد.
  • با استفاده از سقف کوبیاکس، تعداد ستون‌های ساختمان تا ۴۵ درصد کاهش می‌یابد. با کاهش تعداد ستون‌ها می‌توان در طراحی و معماری داخلی بیشتر مانور داد و چهره زیباتری از طراحی داخلی ساختمان ارائه داد.
  • به کمک این سقف، ارتفاع کلی سازه کاهش می‌یابد.
  • به دلیل استفاده از گوی‌های تو خالی، وزن سقف و در نتیجه وزن کل ساختمان سبک می‌شود.
  • این نوع سازه، برای نقاطی که خاک ضعیفی دارند بسیار مناسب است.
  • ساخت ساختمان با سقف کوبیاکس به میزان گودبرداری کمتری نیاز دارد. این خود نیز باعث کاهش هزینه‌ها و زمان ساخت می‌شود.
  • این سقف به سادگی امکان تغییر کاربری از افقی به عمودی و بالعکس را دارد.
  • از جمله مزایای اقتصادی سقف کوبیاکس می‌توان به کاهش هزینه‌ها از طریق کاهش مصرف بتن و المان‌های سازه اشاره کرد. هم چنین به دلایلی از جمله کاهش هزینه‌های اجرا و زمان ساخت و عدم نیاز به نیروی متخصص و متبحر، هزینه‌ها به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.
  • از جمله دیگر مزایای سقف کوبیاکس، این است که با هر نوع معماری قابل انطباق است.  امکان اجرا به صورت استفاده از سازه‌های پیش ساخته نیز مزیت مهم دیگر این نوع سازه است.
  • بازسازی ساختمان‌هایی که این نوع سقف در آن بکار رفته است، بسیار آسان است.
  • سقف کوبیاکس معمولاً در پروژه‌های کوچک استفاده نمی‌شود و ممکن است برای این پروژه‌ها به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نباشد.
  • استفاده از سقف کوبیاکس در مناطق زلزله خیز هنوز تست نشده است و بیشتر برای کشور‌های اروپایی استفاده می‌شود.
  • دشواری در حمل و نقل سازه‌های آماده کوبیاکس یکی دیگر از معایب این نوع سقف است. برای حمل و نقل این سازه‌های پیش ساخته باید حتماً از جرثقیل استفاده کرد. از طرفی استفاده از جرثقیل برای هر پروژه ساختمانی توجیه اقتصادی ندارد. از این رو تمایل افراد به استفاده از این سازه کمتر می‌شود.
  • ناشناخته بودن کوبیاکس را نمی‌توان از معایب آن شمرد. اما واقعیت این است که در صنعت ساختمان‌سازی هر چه یک سازه یا فناوری ناشناخته‌تر باشد، تمایل افراد برای استفاده از آن کمتر می‌شود و کمتر کسی حاضر به ریسک در این باره است.

معایب سقف کوبیاکس

انواع قالب کوبیاکس

قالب‌هایی که برای سقف کوبیاکس استفاده می‌شود به سه دسته عمده تقسیم می‌شوند:
۱- قالب کوبیاکس .eco-line اگر بخواهیم سقفی با دهانه بلند و ضخامت زیاد داشته باشیم از این نوع قالب استفاده می‌شود. ماژول‌های این نوع قالب گوی‌های کروی تو خالی هستند که هر ۵ الی ۸ عدد گوی توسط یک المان نگه دارنده فولادی به هم متصل شده‌اند. قدیمی‌ترین و پر مصرف‌ترین نوع قالب، قالب اکولاین است.
۲- قالب کوبیاکس .slim-line ماژول‌های این قالب بیضی شکل و تو خالی هستند. برای ساخت سقف‌هایی با دهانه بزرگ و ضخامت کم از این قالب‌ها استفاده می‌شود. ماژول‌های اسلیم لاین ۶ تا ۷ قالب بیضوی و دو المان نگه دارنده فولادی دارند. جابجایی و انتقال این قالب بسیار آسان است و نسل دوم قالب‌های کوبیاکس را شکل می‌دهد.
۳- قالب کوبیاکس .CLS جدیدترین قالب‌های کوبیاکس قالب CLS است. این قالب از ماژول‌های مربعی بیضوی تشکیل شده است. نصب آسانی دارد و عملکرد و ایمنی آن به مراتب بهتر از دو قالب دیگر است.

نحوه اجرای سقف کوبیاکس

اگر به عکس‌های مرتبط با سقف کوبیاکس نگاهی بیندازید، احتمالاً اجرای این سازه در نگاه اول سخت و مشکل به نظر می‌رسد.
ابتدا باید اجزای اصلی سقف کوبیاکس را بشناسیم. این اجزا شامل بتن، آرماتور، شبکه‌های تحتانی و فوقانی، گوی‌های تو خالی و خرپای فلزی می‌شود.
اجرای سقف کوبیاکس طی پنج مرحله اجرا شود که در ادامه به آن می‌پردازیم:

  • مرحله اول: قالب‌بندی
    برای اجرای سقف کوبیاکس لازم است که ابتدا سقف قالب‌بندی شود. لازم است قالب‌بندی با دقت لازم انجام شود که در مراحل بتن ریزی دچار مشکل نشود.

  • مرحله دوم: آرماتور‌بندی تحتانی و تیر‌ها
    در این مرحله آرماتور‌های تحتانی، تیر‌ها و شبکه‌بندی اجرا می‌شوند.

  • مرحله سوم: گذاشتن ماژول(گوی‌های تو خالی) در جای خود
    در این مرحله گوی‌های توخالی یا همان ماژول‌ها به مکان مورد نظر انتقال داده می‌شوند. کارگران ساختمانی وظیفه گذاشتن این گوی‌ها را سر جای خود بر عهده دارند.
    در نوع دیگری از این ماژول‌ها، ماژول‌ها در قالب یک پنل بزرگ توسط جرثقیل به مکان مورد نظر انتقال داده و گذاشته می‌شوند. این روش آسانتر از حمل و جاگذاری دستی است اما هزینه آن بالاتر است.  معمولا برای پروژه های بزرگ و وسیع از پنل‌های آماده استفاده می‌شود.
  • مرحله چهارم: آرماتور‌بندی فوقانی
    در این مرحله آرماتور‌بندی فوقانی توسط مش‌های فلزی صورت می‌گیرد.

  • مرحله پنجم: بتن ریزی
    در این مرحله بتن ریزی جهت سفت و سخت شدن ماژول‌ها در جایگاهشان صورت می‌گیرد. بدین ترتیب که ابتدا به اندازه لازم و تا ارتفاع مشخصی بتن ریخته می‌شود. سپس به کمک ویبراتور ارتفاع بتن را در همه جای سقف یکسان می‌کنند.
    در برخی موارد لازم است که بتن ریزی برای بار دوم نیز صورت گیرد. این مرحله پس از سفت شدن بتن‌های مرحله اول صورت می‌گیرد.

نکات مهم برای اجرای سقف کوبیاکس

با توجه به اینکه در بازار سقف کوبیاکس، از انواع ماژول کروی و غیر کروی برای سقف کوبیاکس استفاده می‌شود؛ دقت کنید که ضوابط فقط برای گوی‌های کروی مجاز و قانونی است.

قبل از بتن‌ ریزی باید به مکان‌های نصب داکت و دیگر مسیر‌های تأسیساتی توجه کنیم.

برای اینکه فضایی در زیر گوی‌های خالی نماند باید در بتن از مواد روان‌کننده استفاده کنیم. به علاوه پس از بتن ‌ریزی حتماً عمل ویبره را انجام دهیم تا بتن به همه نقاط لازم نفوذ کند.

از این سقف تنها برای سه طبقه می‌توان استفاده کرد. در صورتی که تعداد طبقات بیش از این باشد، باید دیوار برشی در سازه ایجاد شود.

اجرای ماژول‌های کوبیاکس باید طبق آرماتور بندی و الگوی شبکه‌ها صورت گیرد. هم چنین از ایجاد فاصله در محور‌های افقی دو قالب خودداری شود.

اگر طول ماژول یا پنل پیش ساخته از طول محل مورد نظر بیشتر باشد، امکان برش و اندازه کردن آن وجود دارد.

قبل از شروع بتن ‌ریزی لازم است ابتدا میزان نفوذ بتن در میلگرد آزمایش شود. اگر میلگرد با فشار به بتن نفوذ کرد پس هنوز برای بتن ‌ریزی مرحله دوم آماده نیست، اما اگر میلگرد نتوانست در بتن نفوذ کند، می‌توان بتن‌ ریزی مرحله دوم را آغاز کرد.

شرکت یونیپلکس پیشرو در ارائه خدمات مهندسی و ساختمانی

شرکت یونیپلکس با ارائه خدمات مهندسی و مشاوره سازه در راستای بهینه‌سازی لرزه‌ای، زیست‌محیطی و مالی پروژه‌های ساختمانی؛ اعم از اداری – تجاری، مسکونی، صنعتی، به شما کمک می‌کند بتوانید سازه‌ای ایمن بسازید.

برای اطلاع از هماهنگی‌های لازم جهت اجرای پروژه‌های ساختمانی خود با ما تماس بگیرید.

 

قیمت سقف کوبیاکس

قیمت سقف کوبیاکس توسط متغیر‌هایی نظیر مواد سازنده، هزینه انتقال، هزینه پرداختی به نیروی انسانی جهت آماده‌سازی و اجرا تعیین می‌شود. اما به صورت کلی قیمت سقف کوبیاکس نسبت به دیگر سازه‌های سقفی گران‌تر است. این یکی از دلایل مهم عدم توجیه اقتصادی این سازه برای بنا‌های کوچک است.

کاربرد‌های سقف کوبیاکس

همانطور که اشاره شد، استفاده از سازه کوبیاکس در سازه‌های کوچک مقرون به صرفه نیست. مهمترین کاربرد سقف کوبیاکس برای کارخانه و کارگاه‌های بزرگ صنعتی، بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها، هتل‌ها و مراکز تجاری تفریحی وسیع، ساختمان‌های مسکونی مرتفع و برج‌ها و آسمان خراش‌ها است.

اهمیت استفاده از سقف کوبیاکس

مهمترین عامل استفاده از سقف کوبیاکس سبکی آن است زیرا میلگرد و گوی‌های تو خالی بخش اعظم سقف را تشکیل می‌دهند و این باعث می‌شود که فشار زیادی به دیوار‌ها و سازه وارد نشود و سقف معلق بماند.
از سال ۱۹۸۵، مطالعات زیادی در سرتاسر جهان برای سبک‌سازی سازه‌ها و حذف بتن ناکارآمد انجام شد. پس از آن مجموعه شرکت‌های کوبیاکس توسط متخصصین سوییسی پا به عرصه فناوری گذاشتند.

 در کشورمان ایران، به دلایل مختلفی از جمله زلزله خیز بودن، سقف کوبیاکس بازدهی مطلوبی نداشته است. اما متخصصان ایرانی توانسته‌اند به کمک فناوری‌های سنتی و بتن و کوبیاکس، هم سبکی سازه و هم ایمنی آن را تأمین نمایند. بدین ترتیب، می‌توان ضوابط و قوانین کنترلی را رعایت کرد. در حقیقت، متخصصین با استفاده از حذف بتن ناکارآمد و اضافی که تنها موجب سنگینی سازه می‌شود، موجب کاهش بار مرده غیر سازه‌ای و سبک شدن کل بنا می‌شوند.