کاربرد بتن در ساختمان سازی

بتن یکی از انواع مصالح ساختمانی است که نقش مهمی در پیشرفت ساخت‌وساز در سال‌های گذشته داشته است. دوام، استحکام و انعطاف پذیری آن در طراحی و آماده‌سازی آسان بتن باعث شده است که این ماده به عنوان جزء اصلی در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار بگیرد.

کاربرد بتن و دلایل استفاده آن در ساختمان

کاربرد اصلی بتن در ساختمان‌سازی، مهار تنش فشاری است. بتن به دلیل ساختار ویژه‌ای که دارد می‌تواند تنش فشاری بسیار زیادی را تحمل کند.

با تقویت بتن با کمک الیاف و قرار دادن میلگرد در بتن، امکان تحمل تنش کشش نیز فراهم می‌شود. این فرآیند بتن را به یک ماده‌ی فوق العاده برای مهار تنش در ساختمان‌سازی تبدیل می‌کند.

کاربرد بتن

  • دوام و استحکام بتن

یکی از دلایل اصلی استفاده گسترده از بتن در ساختمان‌سازی، دوام و استحکام استثنایی آن است. بتن مخلوطی از سیمان، سنگدانه‌ها (مانند ماسه و شن) و آب تشکیل شده است.

هنگامی که این اجزا با هم ترکیب می‌شوند، تحت یک واکنش شیمیایی قرار می‌گیرند که مخلوط را به ماده‌ای جامد و سنگ مانند با مقاومت فشاری قابل توجه تبدیل می‌کند. این مقاومت ذاتی به سازه‌های بتنی اجازه می‌دهد تا بارهای قابل توجهی را تحمل کنند و آن را به گزینه‌ای ایده آل برای ساخت ساختمان‌ها، پل‌ها، سدها و سایر زیرساخت‌های مهم تبدیل می‌کند.

یکی دیگر از مهم‌ترین مصالح ساختمانی، خاک است. می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره انواع خاک در ساختمان سازی با ما همراه باشید.

  • قابلیت شکل پذیری بتن

تطبیق‌پذیری بتن در طراحی یک عامل کلیدی در استفاده از بتن در ساختمان‌سازی است. می‌توان آن را در اشکال و اندازه‌های مختلف قالب‌گیری کرد و به معماران و مهندسان امکان طراحی سازه‌های مدرن و کاربردی را می‌دهد.

بتن می‌تواند متناسب با طیف وسیعی از سبک‌ها و ترجیحات معماری هماهنگ شود و در حقیقت محدودیت چندانی برای شکل بتن‌ریزی و شکل قالب آن وجود ندارد.

  • آماده سازی راحت بتن

در دسترس بودن مواد اولیه تأثیر زیادی در محبوبیت بتن در صنعت ساخت‌وساز داشته است. اجزای مورد نیاز بتن شامل سیمان، سنگدانه و آب، به وفور در اکثر نقاط جهان موجود است.

این قابلیت دسترسی تضمین می‌کند که بتن می‌تواند در هر مکانی تولید شود و هزینه‌های حمل و نقل و اثرات زیست محیطی مرتبط با حمل و نقل مواد برای فرآیند آماده‌سازی بتن در ساختمان‌سازی حذف می‌شود.

  • تولید بتن های پیشرفته

نوآوری در فناوری بتن، به گسترش کاربردهای بالقوه آن و بهبود عملکرد آن کمک زیادی کرده است. تولید انواع بتن با مقاومت بالا، شامل بتن HPC و بتن HSC، فرصت‌های جدیدی را برای ساخت‌وسازهای بلندتر و انعطاف‌پذیرتر به وجود آورده است.

علاوه بر این، محققان در حال بررسی ترکیب مواد تغییر فازدهنده در بتن هستند تا خواص حرارتی آن را افزایش دهند و ساختمان‌ها را از نظر انرژی کارآمدتر کنند. با وجود پیشرفت هر روزه‌ی صنعت بتن، کاربرد و استفاده از آن در صنعت ساخت‌وساز روزبه‌روز افزایش می‌یابد.

استفاده از یونولیت در سقف به محیط زیست آسیب‌های زیادی وارد می‌کند، سقف‌های لایت فرم بهترین جایگزین یونولیت در سقف است. برای دریافت اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجموعه یونیپلکس تماس بگیرید.

انواع بتن

صنعت تولید بتن به دلیل کاربرد گسترده آن در ساختمان‌سازی به شدت در حال پیشرفت است و در چند سال اخیر انواع مختلف بتن تولید و به بازار عرضه شده است.

در ادامه انواع بتن را معرفی کرده و ویژگی‌های هر کدام بررسی خواهیم کرد:

بتن معمولی

یکی از انواع رایج بتن در ساختمان‌سازی، بتن معمولی است که با ترکیبی از سیمان پرتلند، آب، شن و ماسه تولید می‌شود. بتن معمولی پرمصرف‌ترین نوع بتن است و به عنوان پایه برای بسیاری از انواع دیگر بتن عمل می‌کند.

بتن معمولی به دلیل تطبیق‌پذیری، استحکام و دوام شناخته شده است و برای طیف گسترده‌ای از پروژه‌های ساختمانی، از ساختمان‌های مسکونی گرفته تا پل‌ها و جاده‌ها، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بتن معمولی در ساختِ سازه‌ها، پی و جاده‌سازی همراه آرماتور یا بدون آن استفاده می‌شود. نسبت ترکیب شن، ماسه و سیمان در بتن معمولی از ۱:۱:۲ تا ۳:۳:۶ متغیر است.

بتن مگر

بتن مگر (lean concrete) یکی از انواع بتن ساختمانی است؛ که در ترکیب آن سیمان کمتر و شن بیشتری وجود دارد و بیشتر برای آماده سازی خاک برای آرماتوربندی استفاده می‌شود.

به بتن مگر، بتن پوششی و یا بتن لاغر نیز گفته می‌شود و کاربرد دیگر آن به عنوان پُرکننده یا به عنوان یک لایه محافظ برای بتن‌های سازه‌ای است.

برای اطلاع از وزن هر مترمکعب بتن این مقاله را بررسی کنید

بتن خود متراکم

بتن خود متراکم (SCC) با بهینه‌سازی طرح مخلوط، ترکیب فوق روان‌کننده‌ها و انتخاب دقیق سنگدانه‌ها به دست می‌آید. بتن خود متراکم به دلیل توانایی در جاری شدن و پُر کردن قالب‌های پیچیده بدون نیاز به تراکم خارجی مشهور است.

بتن خود متراکم نه تنها نیاز به نیروی کار در ساخت و ساز را کاهش می‌دهد، بلکه سطح یکنواخت تری را تضمین می‌کند و فضاهای خالی و تخلیل در قالب را از بین می‌برد و در نتیجه دوام و پایداری بیشتری نسبت به بن معمولی خواهد داشت.

تحقیق در مورد انواع بتن

بتن پیش ساخته

بتن‌های معمولی در محل ساخت‌وساز با ترکیب مواد تولید می‌شوند، اما نوعی از بتن نیز وجود دارد که در کارخانه بتن‌سازی قالب زده شده و تولید می‌شود. سپس این بتن‌های ساخته شده به محل ساخت‌وساز منتقل شده و در آنجا نصب می‌شود.

بتن پیش ساخته برای تولید بلوک، جدول و دیوار مناسب است و ابعاد قالب آن نسبت به بتن معمولی کوچکتر است.

برای خرید یونولیت سقفی با کم‌ترین قیمت ممکن می‌توانید به مجموعه یونیپلکس مراجعه کنید.

بتن الیاف

بتن تقویت شده با الیاف که اغلب تحت عنوان بتن الیاف شناخته می‌شود، نوعی بتن است که از الیاف با جنس متفاوت برای افزایش خواص مکانیکی و دوام آن استفاده می‌شود.

این الیاف که می‌توانند از موادی مانند فولاد، شیشه، پلیمرهای مصنوعی یا الیاف طبیعی ساخته شوند، در سراسر مخلوط بتن پراکنده می‌شوند تا بتن در مقیاس میکرو تقویت شود. این فرآند به بهبود استحکام کششی، مقاومت در برابر ترک، مقاومت در برابر ضربه و دوام کلی بتن کمک می‌کند.

افزودن الیاف به مخلوط بتن به کنترل ترک‌خوردگی که به دلیل نیروهای کششی که بتن توان تحمل آن را ندارد، کمک می‌کند.

بتن سنتی از نظر فشاری قوی است اما در کشش نسبتاً ضعیف است. هنگامی که بتن در معرض نیروهای خارجی مانند بارگذاری یا تغییرات دما قرار می‌گیرد، تمایل به ترک خوردن دارد. تقویت فیبر به پل زدن بین این ترک‌ها و توزیع یکنواخت تنش در سراسر مواد کمک می‌کند.

برای اطلاع از تمامی مراحل اخذ پروانه ساخت و نکات مهمی که باید بدانید؛ به این مقاله مراجعه کنید.

جمع‌ بندی

کاربرد بتن در ساختمان‌سازی روزبه‌روز در حال افزایش است و پیشرفت‌هایی که در صنعت تولید بتن رخ داده است در گسترش این استفاده و کاربرد بیش از پیش مؤثر خواهد بود. امروزه طیف متنوعی از انواع بتن در ساختمان‌سازی استفاده می‌شود که منعکس‌کننده نوآوری‌ها و پیشرفت‌‌های مداوم در فناوری ساخت‌وساز است.

نویسنده پست: مهسا مدخوریان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *