وزن مخصوص بتن

بتن یکی از مصالح ساختمانی است که متشکل از سیمان، سنگدانه (ساخته‌شده از شن یا سنگ‌های خرد‌شده مانند سنگ آهک یا گرانیت، به علاوه سنگدانه‌های ریز مانند ماسه)، آب و مواد افزودنی شیمیایی است. در این مقاله، تعریفی از وزن مخصوص بتن یا همان چگالی آن ارائه شده و اهمیت این فاکتور و عوامل موثر بر وزن مخصوص مورد بررسی قرار گرفته است.

وزن مخصوص بتن

تعریف بتن و وزن مخصوص آن

بتن، توده‌ای شبیه سنگ مصنوعی است؛ ماده‌ای مرکب، که از اختلاط مواد اتصال‌دهنده (سیمان یا آهک) با سنگدانه‌ها (ماسه، شن، سنگ، خرده آجر و غیره)، آب، مواد افزودنی و… ایجاد می‌شود. مقاومت، استحکام و کیفیت این ماده به نسبت اختلاط بستگی دارد.

چگالی یا وزن مخصوص بتن یک پارامتر مهم این ترکیب است. چگالی بتن در حقیقت وزن واحد حجم آن است و بسته به نسبت موادی که برای ساخت آن استفاده می‌شود متفاوت است. به عبارت ساده‌تر، وزن مخصوص بتن، نسبت جرم به حجم آن است. دقیق‌ترین راه برای محاسبه چگالی بتن، ریختن آن در ظرفی با حجم مشخص و وزن‌کردن آن است.

یک بتن با وزن معمولی 2400 کیلوگرم بر متر مکعب یا 145 پوند بر فوت مکعب (3915 پوند در یارد مکعب) وزن دارد. وزن واحد بتن (دانسیته) بسته به مقدار و چگالی سنگدانه‌ها، مقدار هوای به‌دام افتاده (هوای محبوس شده) و محتوای آب و سیمان متفاوت است.

چرا اندازه‌گیری وزن مخصوص بتن مهم است؟

چگالی وزن بتن با مقاومت آن رابطه مستقیم دارد و این نکته یکی دیگر از دلایلی است که اندازه‌گیری وزن مخصوص بتن را با اهمیت می‌کند. کاهش چگالی بتن معمولی، تقریباْ به معنای مقدار آب بیشتر در بتن و مقاومت کمتر آن است.

از طرف دیگر، وزن مخصوص بتن نشان‌دهنده وزن سازه و خواص بتن است. همچنین دوام بتن، تخلخل بتن، نفوذپذیری بتن و… رابطه مستقیمی با چگالی آن دارد.

بتن با چگالی کم، به طور کلی مقاومت کمی دارد؛ بنابراین یکی از معیارهای اصلی برای انتخاب بتن در اکثر سازه‌های مهم، چگالی بالای آن است. در واقع هر چه چگالی بالاتر باشد احتمال به کار گیری آن در سازه‌های مهم بیشتر است و هر چه چگالی کمتر باشد با توجه به نیازهای مقاومتی و مواردی مانند دوام انتخاب می‌شود.

عوامل موثر بر وزن مخصوص بتن

نوع سنگدانه‌ها و نسبت مخلوط دو عامل اصلیِ موثر بر چگالی بتن هستند.

نوع سنگدانه مورد استفاده، چگالی را تعیین می‌کند؛ زیرا انواع مختلف سنگدانه‌ها چگالی متفاوتی دارند. برای مثال، اگر مخلوطی دارای شن نخودی به‌عنوان سنگدانه باشد، چگالی کمتری نسبت به مخلوطی که حاوی گرانیت خرد‌شده است؛ خواهد داشت.

نسبت‌های مخلوط نیز بر چگالی تأثیر می‌گذارند، زیرا تعیین می‌کنند مقدار آبی که با سنگدانه‌های مختلف وارد بتن می‌شود چقدر باشد. اگر آب بیش از حد به مخلوطی با گرانیت خرد شده اضافه شود، آنگاه این مخلوط خیلی روان خواهد بود و برای اهداف ساختمانی به‌ اندازه کافی متراکم نیست.

علاوه بر موارد بالا، چگالی سیمان هم در چگالی نهایی بتن موثر است. یکی از اجزای مهم سازنده بتن سیمان است. چگالی سیمان می‌تواند 830 – 1650 کیلوگرم بر متر مکعب یا 52 – 103 پوند بر فوت مکعب باشد. سیمانی که به‌صورت پنوماتیک در سیلوها بارگیری می‌شود چگالی کمتری دارد؛ درحالی‌که سیمانی که ذخیره شده و در معرض ویبراسیون قرار گرفته است چگالی بیشتری دارد. قاعده کلی این است که در نظر بگیرید که یک کیسه سیمان 94 پوندی وقتی تازه بسته‌بندی شود یک فوت مکعب حجم اشغال می‌کند. هرچه چگالی سیمان مورد استفاده در ساخت بتن بیشتر باشد، چگالی بتن هم افزایش می‌یابد.

وزن بتن

وزن هر مترمکعب بتن

وزن هر متر مکعب بتن به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • نوع سیمان: سیمان پرتلند معمولی دارای چگالی تقریباً 3100 کیلوگرم بر متر مکعب است. سیمان‌های پوزولانی و سرباره‌ای چگالی کمتری دارند.
  • نوع سنگدانه: سنگدانه‌های طبیعی معمولاً چگالی بیشتری نسبت به سنگدانه‌های مصنوعی دارند.
  • نسبت آب به سیمان: نسبت آب به سیمان بالاتر باعث کاهش چگالی بتن می‌شود.
  • میزان هوادهی: هوادهی باعث کاهش چگالی بتن می‌شود.
  • وزن مخصوص بتن با فرمول زیر محاسبه می‌شود:

وزن مخصوص بتن = (وزن سیمان + وزن سنگدانه + وزن آب + وزن افزودنی) / حجم بتن

در حالت کلی، وزن مخصوص بتن معمولی با عیار سیمان 300 کیلوگرم بر متر مکعب، حدود 2300 کیلوگرم بر متر مکعب است. این بدان معناست که هر متر مکعب بتن معمولی، حدود 2.3 تن وزن دارد.

بتن‌های سنگین‌تر با وزن مخصوص بیش از 2300 کیلوگرم بر متر مکعب، معمولاً برای کاربردهایی مانند زیرسازی پل‌ها و سدها استفاده می‌شوند. این بتن‌ها معمولاً حاوی افزودنی‌هایی مانند سرباره آهن، سنگ آهن اسفنجی یا سنگدانه‌های سنگین هستند.

بتن‌های سبک‌تر با وزن مخصوص کمتر از 2300 کیلوگرم بر متر مکعب، معمولاً برای کاربردهایی مانند سقف‌های سبک و دیوارهای پیش‌ساخته استفاده می‌شوند. این بتن‌ها معمولاً حاوی افزودنی‌هایی مانند هوادهی‌کننده‌ها، پودر آلومینیوم یا پوکه معدنی هستند.

بتن با چگالی بالا

بتن با چگالی بالا نوعی بتن است که چگالی بالاتری نسبت به بتن معمولی دارد. افزایش چگالی معمولاً با افزودن وزن بیشتر به مخلوط بتن حاصل می‌شود. وزن اضافه شده می‌تواند از انواع مواد اولیه حاصل شود، اما رایج‌ترین روش برای بالابردن وزن مخصوص بتن، اضافه‌کردن سنگدانه‌های سنگین مانند شن یا ماسه است. دیگر موادی که می‌توان برای افزایش چگالی بتن استفاده کرد شامل الیاف آهن یا فولاد و حتی الیاف پلاستیکی یا شیشه‌ای هستند.

به دلیل محبوبیت بتن با چگالی بالا در بین معماران، استفاده از آن در سال‌های اخیر فزایش یافته است.

بتن با چگالی بالا

بتن با چگالی پایین یا  بتن سبک

چگالی بتن سبک 1920 کیلوگرم بر متر مکعب یا 116 پوند بر فوت مکعب (3132 پوند بر یارد مکعب) است. بتن سبک وزن کمتری دارد زیرا از سنگدانه‌ای به نام پوکه ساخته شده است که یک ماده معدنی طبیعی سبک است. همچنین از سنگدانه‌های سبک به‌دست آمده از ضایعات صنعتی، سنگدانه‌های طبیعی با وزن کم و سنگدانه‌های سبک مصنوعی مانند خاکستر آتشفشانی، ماسه سبک و … نیز در تولید بتن کم چگالی استفاده می‌شود.

راهنمای جامع خرید فوم لس

تعریف چگالی ظاهری بتن (Bulk Density of Concrete)

چگالی بتن را چگالی ظاهری بتن می‌گویند؛ همچنین به آن وزن واحد بتن یا وزن مخصوص بتن هم گفته می‌شود. این تغییرات در نام، بر اساس واحدهای مختلف است. چگالی ظاهری بتن در حقیقت معیاری از جرم در واحد حجم است.

چگالی ظاهری را می‌توان بر حسب پوند بر فوت مکعب، کیلوگرم بر متر مکعب یا گرم بر سانتی متر مکعب بیان کرد. وزن واحد بتن می‌تواند بر حسب kN/m3 یا یک واحد طبیعی مشابه باشد.

چگالی ظاهری اندازه‌گیری وزن در واحد حجم است. همان‌طور که پیش از این هم گفته شد، با تقسیم وزن کل یک ماده (به کیلوگرم) بر حجم کل آن (بر حسب متر مکعب) چگالی محاسبه می‌شود.

چگالی‌های مرسوم بتن

رایج‌ترین بتن‌ها به‌طور معمول دارای وزن‌های مخصوصی به شرح زیر هستند:

  • 20 کیلونیوتن بر متر مکعب (kN/m3 )
  • 24 کیلونیوتن بر متر مکعب (kN/m3 )
  • 25 کیلونیوتن بر متر مکعب (kN/m3 )
  • 26 کیلونیوتن بر متر مکعب (kN/m3 )

خرید یونولیت سقفی

سخن آخر

بتن، پرمصرف‌ترین ماده در بخش ساختمان‌سازی است. دلیل این استفاده گسترده، سهولت در بکارگیری، هزینه مناسب، مقاومت و عایق‌بودن آن است. وزن مخصوص بتن که به آن چگالی بتن، چگالی ظاهری بتن و وزن واحد بتن نیز گفته می‌شود از تقسیم وزن بر حجم آن به دست می‌آید و با واحدهای مختلفی قابل نمایش است. چگالی بتن مستقیماً به اجزایی که با آن ساخته شده است بستگی دارد. هر چه چگالی بتن بیشتر باشد، معمولا مقاومت بیشتری دارد و برای سازه‌های سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقابل بتن سبک وزن، معمولا مقاومت کمتری دارد.

 

https://civiltoday.com/civil-engineering-materials/concrete/361-density-of-concrete

https://www.everything-about-concrete.com/density-of-concrete.html

https://www.structuralguide.com/density-of-concrete/

https://www.structuralguide.com/density-of-concrete/

https://en.poyatos.com/blog/the-importance-of-concrete-density/

نویسنده پست: مهدی مواسات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *