آشنایی معماری خارجی

از گذشته انسان‌ها به دنبال سرپناهی برای استراحت و محافظت از خود در مقابل جانوران و آب و هوای نامطلوب بودند که همین امر موجب نیاز انسان به ساخت خانه و اقامتگاهی برای آسایش بیشتر شد.

معماری

علم طراحی ساختمان و یا فضای بیرونی و داخلی می‌تواند ساده ترین تعریفی باشد که می‌توان از معماری بیان کرد. انسان‌ها دوستدار زیبایی و هنره ساخت هستند و همیشه ترجیهشان پیشرفت و زندگی در مکانی مطلوب‌تر، قابل اطمینان‌تر و زیباتر بوده است . هنر معماری به یک چیز ثابت و منحصر به فرد محدود نمی‌شود و هیچگاه الگوی ثابتی را در پیش نخواهد گرفت که این امر سبب پیدایش تفاوت‌ها میان فرهنگ و دیدگاه‌های پراکنده و متفاوتی در مورد سبک زندگی و بنا‌های خود خواهد شد . هر شخص، معماری منحصر به فرد خود و با توجه به نیاز و محیطی که در آن زندگی می‌کند دارد . برای مثال ممکن است شخصی در جغرافیایی زندگی می‌کند که بارش باران در آن‌ موقعیت زیاد است پس د‌ر‌نتیجه، نیاز به ساخت خانه‌ای با معماری شیروانی شکل پیدا می‌کند .

البته معماری به تنهایی برای رفع نیازهای انسان کافی نیست و نمی‌توان آن را جدا از هنر و خلاقیتی دانست که باعث افزایش اعتبار سازه و گسترش فرهنگ بو می‌یک ملیت می‌شود . در ‌جغرافیاهای متفاوت این هنر، باعث به‌ وجود آمدن سبک‌های متفاوتی از معماری شد که هر کدام می‌تواند بیانگر فرهنگ و اصالت آن جغرافیای خاص باشد.

در این مقاله قصد داریم انواع سبک‌های معماری خارجی، علت پیدایش، تاریخچه و… آن‌ها را برسی کنیم.

مرجع خرید سقف یوبوت در ایران

معماری خارجی

همان طور که از اسم آن پیداست معماری خارجی شامل تمام محیط فیزیکی بیرونی‌ای است که زندگی بشریت را می‌تواند در‌ خود جای دهد و تا زمانی که در اجتماعی متمدن حضور داشته باشیم نمی‌توانیم خود را جدا از آن در نظر بگیریم . زیرا معماری مجموعه ای از تغییرات مثبت در جهت نیازها و احتیاجات انسان بر روی زمین است که معماری خارجی سهم بسزایی در این موضوع ایفا کرده است .

تفاوت معماری خارجی و داخلی

معماری داخلی و خارجی دو جنبه مهم در طراحی و ساخت ساختمان‌ها هستند. این دو مفهوم به معنای طراحی و استفاده از فضاها در داخل و خارج ساختمان هستند. در ادامه، به تفاوت‌های اصلی بین معماری داخلی و خارجی اشاره خواهیم کرد:

معماری داخلی:

  • معماری داخلی بر عناصر فضای داخلی ساختمان تمرکز دارد. این شامل طراحی داخلی اتاق‌ها، صفحات دیواری، درها، پنجره‌ها، سقف‌ها، کف‌ها و تجهیزات داخلی مانند مبلمان، نورپردازی، دکوراسیون و تجهیزات صوتی و تصویری است.
  • هدف معماری داخلی ایجاد فضاهای جذاب و کارآمد درون ساختمان است. این فضاها باید به نیازهای کاربران ساختمان پاسخ دهند و در عین حال جذابیت بصری و احساسی را فراهم کنند.
  • معماری داخلی بر اصول طراحی رنگ، نورپردازی، مواد و تجهیزات استناد می‌کند تا فضاهای داخلی را شکل دهد و تجربه کاربری بهتری را برای افراد فراهم کند.

معماری خارجی:

  • معماری خارجی بر ظاهر و شکل خارجی ساختمان تمرکز دارد. این شامل طراحی نمای ساختمان، سازه، پوشش‌ها، پنجره‌ها، درها، بالکن‌ها و سایر عناصر بصری خارجی است.
  • هدف معماری خارجی ایجاد یک ظاهر زیبا، هماهنگ و قابل تشخیص برای ساختمان است. این ظاهر باید با محیط اطراف سازگاری داشته باشد و بتواند هویت و شخصیت خاص ساختمان را نشان دهد.
  • معماری خارجی بر استفاده از المان‌های معماری مانند خطوط، فرم‌ها، رنگ‌ها، مواد ساختمانی و جزئیات تزئینی تاکید می‌کند.

انواع سبک های معماری خارجی

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد ما می‌توانیم معماری های متفاوتی را طبق نیاز، علاقه و جغرافیای زندگی هر شخص تعریف کنیم که در ادامه به معرفی تعدادی از آن‌ها می‌پردازیم

معماری کلاسیک

بسیاری از بزرگان معماری، این سبک را منشا تما می‌سبک‌های جهان می‌دانند . در طراحی کلاسیک معمولا ظاهری زیبا، عظیم و باشکوه مشاهده می‌شود که در شاخص‌های شهری سازه‌های روم و یونان بسیار به آن توجه شده است . از ویژگی‌های این سبک از معماری می‌توان به ساختمان‌های وسیع و بزرگ، استفاده از طرح‌های خمیده، کنده کاری دستی بر روی ستون‌ها و کنگره‌دار بودن آن‌ها اشاره کرد. معماری کلاسیک سه شیوه‌ی معروف به نام های دوریک، یونیک و کرنتین را دارا می‌باشد که برگرفته و الهام گرفته شده از اعضای بدن انسان است.

معماری نئوکلاسیک Neoclassical

معماری خارجی ساختمان

معماری نئوکلاسیک شیوه‌ای از معماری بوده که هم دوره با سبک باروک، در اروپا شکل گرفت است و در نیمه دوم قرن 18 تا نیمه دوم قرن 19 میلادی مورد استفاده واقع شد . این سبک از معماری که الگوی خود را معماری رنسانس، یونان و روم قرار داده بود به ظاهری با دیوار‌های ساده و بلند و ستون‌های مستقل بسیار تاکید داشت. همچنین استفاده از متریالی با جنس چوب و سنگ بسیار برای آن‌ها حائز اهمیت بود. شاید جالب باشد بدانید که این سبک از معماری در ایتالیا به وجود آمد اما به علت اشتیاق بالای معماران فرانسوی به این سبک، موجب رواج بسیار نئو کلاسیک در فرانسه شد. این معماری در بسیاری از کشور‌ها از جمله آمریکا، روسیه، آلمان، انگلیس و… مورد توجه قرار گرفت.

معماری رومانسک Romanesque

این سبک ازمعماری که به رو می‌وار نیز شهرت دارد مربوط به قرون وسطی میباشد. از ویژگی‌های این سبک می‌توان به ساختمان‌های دارای ستون‌های بسیار ضخیم و چسبیده به دیوار، بنای بسیار سنگین و بزرگ، پنجره‌های کم و کوچک اشاره کرد. بازه زمانی استفاده از این سبک بین سالهای 900 تا 1200 میلادی بوده است و از بنا‌های معروف این سازه میتوان برج پیزا وکلیسای جامع دورهام را نام برد.

معماری گوتیک Gothic

این سبک از معماری برای اولین بار در قرون وسطی و اروپا به وجود آمد، در جایی که فرانسوی‌ها برای اولین بار این معماری را در ساخت کلیسای سن‌ دنی به کار گرفتند. در قرن 12 میلادی تما می‌نگاه‌ها به سمت معماری گوتیک جلب شد که مورد استقبال زیادی از طرف مردم قرار گرفت و ساختمان های متعدد زیادی در سراسر کشور‌های اروپایی شروع به ساختن این شکل از بناها کردند . معماری گوتیک الهامات خود را از جانب ساخت و سازهای کلاسیک اروپایی و بناهای خاورمیانه دریافت کردند که به پیدایش سبکی جدید ختم شد. از ویژگی‌های این سبک می‌توان به طاق‌های هر می‌شکل، پشت بند‌های معلق، سقف‌های طاق دار و شیشه‌های بلند و رنگی اشاره کرد. گوتیک به طور غالب در ساخت کلیساها بکار گرفته شد و از بزرگترین آن‌ها می‌توان کلیسای جامع میلان در ایتالیا با ظرفیت 40 هزار نفری خود را مثال زد.

بروتالیسم Brutalist

بروتالیسم سبکی از معماری است که در آن ساختمان را با متریال بتن خالص، بدون هیچ گونه روکشی به اصطلاح لخت می‌سازند. بعد از جنگ جهانی دوم، بروتالیسم در سراسر جهان مخصوصا انگلسان و کشورهای کمونیست اروپای شرقی به عنوان یک معماری سوسیالیستی رواج یافت. اصطلاح بروتالیسم (بتن خام) عبارتی است که برای اولین بار توسط لوکور بوزیه برای تشریح متد خاصش از سیمان استفاده شد. این معماری به علت طبع سرد و خشکش به معماری خشن نیز شهرت یافت و با ورود به دهه 1980 میلادی کم‌کم به فراموشی سپرده شد. شهرک اکباتان در تهران می‌تواند نمونه برجسته‌ای از سبک بروتالیسم در ایران باشد.

معتبرترین فروشگاه سقف وافل در مجموعه یونیپلکس

 معماری هنر نو Art Nouveau

این سبک برای نخستین بار در نمایشگاه بزرگ پاریس در سال 1900 میلادی به چشم آمد و در اکثر شهرهای بزرگ اروپایی به شکوفایی خود رسید . در اثر سوختن شهر السوند در نروژ، باسازی این شهر، سبک هنر رو را به همراه داشت و امروزه این شهر را به همین نام نیز می‌شناسند . از ویژگی‌های بارز این سبک میتوان به شکل‌های نامتقارن، شیشه‌های قوسی شکل، طاق‌های خمیده، تزئیناتی به شکل گل و گیاه و پنجره‌های رنگی اشاره کرد.

معماری هنر دکو Art Deco

معماری هنر دکو Art Deco

این نوع از معماری برای اولین بار در اروپا بعد از جنگ جهانی اول که خرابی و ناامیدی‌های زیادی را به همراه آورده بود شکوفا شد و نمایانگر نویدی به آینده روشن و امید بود . از ویژگی‌های معماری تزئینی می‌توان به استفاده از شکل‌های هندسی و خطوط زیگزاگی، نقاشی و مجسمه‌های برجسته دیواری، فلزکاری و شمایل نگاری اشاره کرد. در آسمان خراش‌ها از گوشه‌های شکسته و پلکانی شکل استفاده می‌شد و کشورها می‌توانستند با استفاده از مجسمه‌ای از نماد کشور خود در ساختمان‌ها، ملی گرایی خود را به نمایش بگذارند. هنر نو سبکی ملایم‌تر از هنر دکو بود که در سال 1930 میلادی رواج پیدا کرد.

معماری باهاوس Bauhaus

پس از جنگ جهانی اول در آلمان مدرسه‌ای با نام باهاوس تاسیس گشت که در دوران خود تبدیل به یک سبک معماری جدید شد . اساتید باهاوس بسیار تاکید بر کارکردگرایی داشتند و به دانشجویان خود استفاده بهینه از متریال و پرهیز از تزئینات و تجملگرایی در نمای ساختمان را آموزش می‌دادند . ویژگی این ساختمان‌ها عدم کنده کاری و هرگونه تزئیناتی بر روی ساختمان است که از معروف ترین بناهای این معماری می‌توان به  Seagramدر نیویورک، خانه Farnsworth در شیکاگو وساختمان Villa Tugendhat در  جمهوری چک اشاره کرد .

معماری پست مدرن Postmodern

اگر بخواهیم تعریف ساده‌ای از سبک پست مدرن داشته باشیم می‌توانیم بگوییم نسخه‌ای منعطف‌تر و زیباتر از معماری مدرن است که آن را از خشکی و یکنواختگی خود خارج می‌کند . هرگاه بنایی با اشکال عجیب مثل مکعب، استوانه و هرم با رنگ‌های روشن و شفاف دیدیم، می‌توانیم مطمئن باشیم با این سبک از بنا سرکار داریم . پست مدرن از دهه 1960 میلادی تاکنون در طراحی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و از بناهای مشهور این سبک هم می‌توان به ساختمان M16 لندن و بانک مرکزی آمریکا اشاره کرد.

معماری باروک

باروک به معنای نامظم و پر پیچ‌ و‌خم است که برای اولین بار در ایتالیا متولد شد . باروک در اوایل قرن 17 تا اواسط قرن 18 تما می‌اروپا و کشورهای لاتین را در بر گرفت. از ویژگی‌های بارز این سبک می‌توان به استفاده از رنگ روشن، مجسمه و سقف‌های طلاکاری شده، توجه به گچ‌ بری و مرمر کاری، تضاد میان سازه‌ها، نقاشی‌های عظیم دیواری و خمیدگی در قالب بیضی اشاره کرد. از این معماری در میدان سن پیتر، واتیکان و انولید پاریس نیز استفاده شده است .

معماری ساختار شکنی deconstruction

معماری ساختار شکنی deconstruction

برای اولین باراین سبک از معماری در مسابقه طراحی معماری پارک دو لا ویلت در سال 1982 میلادی دیده شد که توسط فیلیپ جانسون و مارک ویگلی سازماندهی شده بود. اگر بخواهیم این سبک را توصیف کنیم می‌توانیم به ساختارهای عجیب و غیر عادی، دیواره‌های پر هرج و مرج و بازتاب نور از رنگ دیواره‌ها اشاره کنیم . سبک ساختارشکنی در معماری معاصر متضاد با منطق مدرنیسم خواهد بود و همچنین ارتباط معکوسی با پست مدرنیسم دارد. معماری ساختارشکنی از دهه 1960 میلادی تا کنون مورد استفاده واقع شده است و ازنمونه‌های این سبک می‌توان به موزه گوگنهایم بیلبائو و موزه فرهنگ پاپ در سیاتل آمریکا اشاره کرد.

معماری اسلامی‌ Islamic

این سبک از معماری برای اولین بار از قرن 7 میلادی به بعد در کشور های خاورمیانه مشاهده شد که تعدادی از خصوصیات خود را از طراحی کلیساها الهام گرفته بود . معماری اسلا می‌با داشتن تفاوت‌هایی در بین کشورها متنوع است و این معماری در ابتدا برای ساخت مساجد و مدرسه‌ها مورد استفاده قرار گرفت ولی با گذشت زمان، خود را به این دو مورد محدود نکرد . از ویژگی‌های این معماری می‌توان به گنبدهای تزئین شده با موزائیک، مناره، کاشی کاری‌های رنگی و مشبک چوبی اشاره کرد.

 معماری مدیترانه ای Mediterranean

معماری مدیترانه‌ای برای اولین بار در ایتالیا، پرتغال، اسپانیا و کشور‌های اطراف مدیترانه شروع شده و بعدها به سبب فرانسه و یونان این سبک به طور کلی تغییر کرده است. این سبک به عنوان احیای مدیترانه و نماینگر بودن ثروت و آرامش نیز شناخته می‌شود . ویژگی خانه‌های مدیترانه‌ای شامل پنجره و درهای بزرگ رو به تراس یا بالکن است که باعث ارتباط هرچه بیشتر با فضای باز و طبیعت می‌شود. تاکید این سبک بر درهای ورودی بسیار زیاد بوده و آن‌ها را بلند و بزرگ طراحی کرده است تا فضای بیرونی و داخلی را یکسان سازی کند.

معماری رنسانس Renaissance

معماری رنسانس Renaissance

برای نخستین بار این سبک در شهر فلورانس ایتالیا از اوایل قرن ۱۴ دیده شد و می‌توان آن را نسخه‌ای مدرن‌تر از معماری گوتیک دانست. این سبک به سرعت در میان اروپا گسترش یافت با گذر هرچه بیشتر زمان جای خود را به معماری باروک داد. از ویژگی‌های این سبک می‌توان به تقارن میان پنجره و درها، گنبد و طاق، جایگذاری آذرین در بالای درها و پر شدن طاقچه‌های داخل دیوار همراه با مجسمه اشاره کرد. مثال‌هایی از این معماری در کلیساهای جامع سن پیتر و فلورانس وجود دارد.

قیمت سقف کوبیاکس امروز

معماری رو می‌Roman

این سبک الهام گرفته شده از سبک کلاسیک است که در آن از قواعدی مثل، استفاده از تزئین و تجملات، ستون‌های سبک رو می‌و استفاده از مجسمه پیروی می‌شود . از ویژگی‌های این سبک هم می‌توان به حضور آبنما، ستون‌های بلند و بزرگ، استفاده از رنگ‌های روشنی مانند شیری، سفید و کرم، مجسمه‌های بزرگ و وجود قرینگی اشاره کرد .

معماری ارگانیک organic

این سبک از معماری که به معماری طبیعت‌گرا نیز شهرت دارد تنها سبک از معماری است که در آن از عناصری مانند گیاه و درخت، در نما استفاده شده و گویی که انگار ساختمان را خود طبیعت بنا کرده است. برجسته سازی بالای سازه، استفاده از رنگ‌های طبیعت و تزئینات کم از دیگر ویژگی‌های این سبک است.

معماری های تک High-tech

معماری های تک High-tech

پس از جنگ جهانی دوم بزرگترین چالش برای معماران بازسازی و یا نوسازی خانه‌های تخریب شده در جنگ بود که همین امر موجب شد معماران با نوسازی بناها، سبکی نوین را به دنیا عرضه کنند. شاید در نگاه اول با دیدن بنایی با سبک‌های تک فکر کنید که با یک ساختمان نیمه کاره مواجه هستید ولی این ویژگی که تمام ارگان‌های یک ساختمان در معرض دید باشد از اصلی‌ترین اصول این سبک است. از نمونه‌های این سبک می‌توان به گنبد شیشه‌ای رایشتاگ و بانک هنگ کنگ اشاره نمود.

معماری متابولیسم Metabolism

این سبک به آمیخته گرایی و منعکس کردن زندگی الکترونیکی عصر مدرن تاکید دارد. متابولیسم برگرفته از اشکال هندسی و فرمول‌های ریاضی است که در نمایشگاه اوساکا در سال 1970 میلادی به شهرت جهانی رسید. برای بیان مثالی از این معماری می‌توان به برج مطبوعاتی و پخش شیزوکا و برج کپسول ناکاگین اشاره کرد.

معماری صنعتی Industrial

این معماری با ورود به دوران صنعت‌گرایی در اواخر قرن نوزدهم که زمان بسیار مه می‌برای تغییر در سراسر اروپا بود پدیدار شد. معماران این سبک، تمام تلاش خود را برای ساخت بناهایی با هدف رفع نیازهای صنعت اروپا انجام داند و عموما این سازه‌ها را به صورت شهرکی صنعتی در خارج از شهر بنا میکردند.

معماری یونانی

معماری یونانی

معماری یونانی یکی از بزرگترین و تأثیرگذارترین سبک‌های معماری در تاریخ است که توسط ساکنان یونان باستان توسعه یافت. این سبک معماری از قرن هشتم پیش از میلاد تا قرن اول میلادی رواج داشت و بر روی سبک‌های معماری بعدی نیز تأثیرگذاری فراوانی داشته است.

یکی از ویژگی‌های برجسته معماری یونانی، استفاده گسترده از ستون‌ها است. ستون‌های یونانی معمولاً از موادی مانند سنگ مرمر ساخته می‌شدند و سه نوع اصلی داشتند: ستون‌های دوریک، یونیک و کورینتی. ستون‌ها به عنوان پشتیبان‌های ساختمان‌ها عمل می‌کردند و به شکل بسیار زیبا و هنرمندانه طراحی و آرایش می‌شدند.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم معماری یونانی، استفاده از آرک، که به عنوان روشی برای پشتیبانی سقف‌ها و سازه‌ها استفاده می‌شد. آرک‌ها معمولاً از ستون‌ها و بلاک‌های سنگی ساخته می‌شدند و به شکلهای مختلفی نظیر آرک تاول، آرک مادیوال و آرک کورینتی درآمده بودند.

مثال‌های مشهوری از معماری یونانی عبارتند از:

  • پارتنون: یکی از معروف‌ترین و برجسته‌ترین بناهای معماری یونانی در اتن، یونان. این بنا به عنوان معبدی به افرودیت، خدای گریز، ساخته شده است.
  • تمپل از سفینه: یکی از مهم‌ترین نمونه‌های معماری یونانی در جزیره سیسیلی، ایتالیا.
  • تمپل زیوس در الیس: یک معبد بزرگ در الیس، یونان که به پرستش زیوس، پادشاه خدایان یونانی، اختصاص داده شده بود.

سخن آخر

برای نتیجه گیری از این مقاله می‌توانیم به شما بگوییم اگر توانایی انتخاب و یا ساخت بنایی نسبت به علایق خود را دارید حتما با برسی آگاهانه از نوع معماری مورد نظرتان این کار را انجام دهید. نوع معماری خاص شما می‌تواند در عواملی مانند جلب توجه سایرین، افزایش ارزش در قیمت گذاری ساختمان، توجه به رسوم یک جغرافیای خاص و … تاثیرگذار باشد . پس چه بهتر است ما با آگاهی حداکثری نسبت به این موضوع کاری را شروع کنیم و حتی با شناخت هرچه بیشتر این معماری‌ها می‌توانیم از دیدن این اینگونه بناها حداکثر لذت را ببریم.

نویسنده پست: مهسا مدخوریان

2 پاسخ برای آشنایی معماری خارجی + انواع سبک آن;

  1. مطلب بسیار کامل و مفیدی بود لطفا سبک های دیگه ای از معماری خارجی روهم در سایت منتشر کنید. همچنین کیفیت عکس ها بسیار عالی بود 🙂

    1. با سپاس از شما. معماری یونایی در سایت بارگذاری شد و دیگر سبک های معماری نیز در آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *