انواع سیمان پرتلند

سیمان یکی از پرکاربردترین انواع مصالح ساخت‎وساز است که می‌تواند برای ساختمان‎سازی مورد استفاده قرار گیرد. سیمان از ترکیب سنگ آهک و خاک رس تشکیل می‌شود و به‎دلیل داشتن استحکام بالا و خصوصیات مکانیکی خوب، می‌تواند برای امر ساختمان‎سازی بسیار ایده‎آل باشد. در میان انواع سیمان‌های موجود در جهان، یکی از مشهورترین و بهترین سیمان‌ها، سیمان پرتلند است. این سیمان به دلیل داشتن کیفیت بالا و خصوصیات مکانیکی خوب، توانسته به یکی از بهترین سیمان‌های موجود در بازار تبدیل شود. خود سیمان پرتلند دارای 5 نوع مختلف است. اگر قصد خرید این سیمان را دارید، ابتدا باید با انواع سیمان پرتلند آشنا شوید که در این مقاله در مورد این سیمان و انواع آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.

انواع سیمان پرتلند

 

سیمان پرتلند چیست و چرا با این نام شناخته می‌شود؟

سیمان به‎عنوان یک پودر ساختنی شناخته می‌شود که می‌تواند با ترکیب با دیگر متریال‌ها، برای ساختمان‎سازی مورد استفاده قرار گیرد. برای اولین بار در سال 1824، فردی به نام ژوزف اسپین اقدام به پخت آهک به‎همراه خاک رس کرد و در نهایت، یک نوع سیمان را برای ساخت یک ساختمان تهیه نمود.

رنگ این سیمان مشابه با رنگ سیمان‌هایی است که در جزیره‎ای به نام پرتلند وجود دارد. به همین خاطر، در این سیمان با نام سیمان پرتلند در جهان شناخته می‌شود. کیفیت بالای این سیمان در کنار قابلیت‌ها و عملکرد فوق‎العاده آن در امر ساختمان‎سازی باعث شده تا در این سیمان به یکی از پرفروش‎ترین سیمان‌های موجود در بازار تبدیل شود.

انواع سیمان پرتلند

سیمان‌های پرتلند طبق همان فرموله اولیه اختراع شده در سال 1824 تولید می‌شوند. به طوری که سیمان ساخته شده از سنگ گچ آهکی و خاک رس در دمای حدود 1450 درجه سانتی گراد پخته می‌شوند و در نهایت این سیمان برای استفاده در امر ساختمان‎سازی به مردم ارائه می‌گردد. به طور کلی، 5 تیپ برای سیمان پرتلند وجود دارند که با انواع سیمان پرتلند شناخته می‌شوند. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با انواع سیمان پرتلند و تیپ‌های مختلف این سیمان آشنا کنیم.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره بتن

سیمان پرتلند تیپ 1 یا معمولی

یکی از انواع سیمان پرتلند موجود در بازار، سیمان پرتلند تیپ 1 یا معمولی است. این سیمان می‌تواند برای استفاده در شرایط جوی معمولی ایده‎آل باشد. یکی از خصوصیات این سیمان، عدم مقاومت آن به سولفات‌ها است. به همین خاطر، امکان استفاده از این سیمان برای مکان‌هایی که در معرض سولفات‌ها هستند (مانند پل‌ها، اسکله‌ها و …) وجود ندارد.

سیمان پرتلند تیپ 2 یا سیمان متوسط (پرتلند اصلاح شده)

سیمان پرتلند اصلاح شده که با نام سیمان پرتلند تیپ 2 و سیمان متوسط نیز شناخته می‌شود، از جمله سیمان‌های کندگیر پرتلند است. این سیمان به‎دلیل داشتن مقاومت بالا در برابر حمله سولفات‌ها، می‌تواند کاربردهای بسیار زیادی در امر ساخت‎و‎ساز داشته باشد. این سیمان را می‌توان برای ساخت کانال‌های فاضلاب و سازه‌هایی از این قبیل مورد استفاده قرار داد. با این حال در صورتی که یک سازه در معرض شدید حمله سولفات‌ها قرار داشته باشد، استفاده از این سیمان مجاز نیست.

سیمان پرتلند تیپ 2 دارای حرارت تولید شده کمتری نسبت به تیپ 1 است. به همین خاطر، می‌توان برای بتن ریزی در آب و هوای گرم مورد استفاده قرار گیرد.

سیمان پرتلند تیپ 3 یا سیمان زودگیر

یکی از انواع سیمان پرتلند موجود در بازار، سیمان زودگیر یا سیمان تیپ 3 است. این سیمان به‎صورت کاملا ریز آسیاب شده است و می‌تواند با سرعت گیرش بسیار بالایی مورد استفاده قرار گیرد. این سیمان در همان ساعات اولیه مصرف، حرارت بسیار زیادی را تولید می‌کند و می‌تواند باعث گرم شدن بتن شود. به همین خاطر، استفاده از این سیمان برای محیط‌های سرد ایده‎آل نیست. این سیمان مقاومت بالایی دارد و می‌تواند در کوتاه‎ترین زمان ممکن به این مقاومت برسد. سیمان زودگیر پرتلند بیشتر در مواردی که نیاز به تعمیر فوری یک سازه است، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سیمان پرتلند تیپ 4 یا سیمان دیرگیر (پرتلند کم حرارت)

یکی دیگر از انواع سیمان پرتلند که با نام سیمان دیرگیر و سیمان کم حرارت نیز شناخته می‌شود، سیمان تیپ 4 است. این سیمان گرمای اولیه خود را در مدت زمان طولانی‎تری آزاد می‌کند. به همین خاطر، استفاده از این سیمان برای بتن ریزی دیوارها با طول زیاد، کاربردهای بسیار زیادی دارد؛ چرا که برای بتن ریزی این دیوارها، لازم است که بتن لایه به لایه ریخته شود و همین موضوع باعث طولانی شدن مدت‎زمان اضافه شدن یک لایه بتن روی یک لایه دیگر می‌شود.

سیمان پرتلند تیپ 4 می‌تواند برای بتن ریزی حجیم مانند سدها، پایه پل‌های بزرگ و… مورد استفاده قرار گیرد. در واقع، برای بتن ریزی سازه‌های بزرگ استفاده از این مدل سیمان کاربردهای بسیار بیشتری دارد.

سیمان پرتلند تیپ 4 یا سیمان دیرگیر

سیمان پرتلند تیپ 5 یا سیمان ضد سولفات

سیمان پرتلند تیپ 5 یکی از انواع سیمان‌های پرتلند موجود در بازار است که با نام سیمان ضد سولفات نیز شناخته می‌شود. این سیمان نفوذ پذیری بسیار کمی دارد و می‌تواند دوام قابل توجهی را در محیط‌هایی که دارای املاح خورنده هستند، ایجاد کند. از جمله ویژگی‌های این سیمان می‌توان به حفظ خواص بتن در مدت زمان طولاتی‎تر، مقاومت بالا در برابر سولفات‌ها، قابل استفاده در مناطق گرمسیری و … اشاره کرد. این سیمان مقاومت بالایی در برابر حمله سولفات‌ها دارد و می‌تواند برای بنادر و اسکله‌ها استفاده شود.

نتیجه گیری

در این مقاله در مورد انواع سیمان پرتلند صحبت کردیم. با توجه به خصوصیات هر یک از تیپ‌های این سیمان، توصیه می‌شود که افراد بر اساس کاربرد مورد نظرشان، اقدام به خرید هر یک از انواع سیمان پرتلند نمایند.

نویسنده پست: مهدی مواسات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *