
برای خرید یونولیت سقفی باید بدانید که یونولیت انواع متفاوت و کاربردهای متنوعی دارد. اگرچه تنوع گسترده، این ماده را در بسیاری زمینهها پرکاربرد کرده، اما به همان اندازه انتخاب نوع یونولیت متناسب با نیاز را به امری دشوار تبدیل کرده است. شناخت انواع یونولیت در اینجا اهمیت پیدا میکند. ما در این مطلب قصد داریم شرح کوتاهی از تفاوت انواع یونولیتها از نظر ویژگی و کاربرد داشته باشیم. همراه ما باشید تا بتوانید با شناخت انواع یونولیت، گزینه مدنظرتان را انتخاب کنید.
انواع یونولیت و ویژگیهایش
یونولیت یا پلی استایرن در جنسهای پلاستیک جامد، فوم سخت و لایهای در دسترس قرار میگیرد. این دستهبندی کلی پلی استایرنها است. تقسیمبندی تخصصیتر انواع یونولیت عبارت از انواع زیر است:
پلی استایرن یا یونولیت معمولی
این نوع یونولیت هوموپلیمر یا تک مونومری است. مشخصات یونولیت معمولی(GPPS) به صورت زیر است:
- غیربلوری، بیرنگ و شفاف
- سخت
- شکننده با استحکام کم
- فرآيند تولید راحت
یونولیت معمولی General Purpose Polystyrene و ساخت ظروف یکبار مصرف شفاف، پلی استایرن یا یونولیت مقاومتی (High Impact Polystyrene)، این کوپلیمر حاوي 5 تا 10 درصد پلاستیک بوتادین با استحکام بالا است.
مشخصات یونولیت مقاومتی(HIPS)
- مات و سفید رنگ
- استحکام بالا
- ثبات ابعادی بالا
- فرآیند تولید راحت (شکل پذیری با گرما)
کاربردها
کاربردها و ویژگی یونولیت بسیار متنوع است در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
- خاصیت شکلپذیری با حرارت
- قابل رنگکردن و چاپ رنگی (از انواع یونولیت مناسب انواع بستهبندی)
- استحکام بالا (کاربرد در سرویسهای بهداشتی، لوازم یکبار مصرف، مخازن و یخچالها)
HIPS از انواع یونولیت و قابل رنگ کردن میباشد
یونولیت فومی یا مقاوم Expanded Polystyrene(EPS)
این نوع یونولیت با مواد تولیدکننده حباب ساخته میشود. شامل 95 تا 98 درصد هوا و 2 تا 5 درصد یونولیت است. این یونولیتها که شامل حفرههای پر از هوا هستند عایق حرارتی خوبی به حساب میآیند.
کاربرد آنها به صورت زیر است:
- در ساخت و ساز و سازههای معماری ساختمانی کاربرد دارند.
- در صورت ترکیب با گرافیت خاکستری خاصیت عایقی چند برابر پیدا میکنند.
- با خاصیت میرایی بالایی که دارند در صنعت بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرند.
پلی استایرن منبسط شده Expanded polystyrene (EPS)
فرآیند تولید این نوع از یونولیت شامل پلیمریزاسیون تعلیقی یک مونومر با نام استایرن است. پس از این مرحله با عوامل پف دهندهای مثل پنتان اشباع میشوند. از انواع یونولیت فوم سلول بسته، سفید رنگ و با چگالی 11 تا 32 kg/m3 است.
مشخصات:
- سخت و محکم
- سبک
- رسانایی حرارت پایین
- جذب پایین رطوبت
- خاصیت ضربه گیری بالا
- دوام تا دمای°C 80
- واکنش شیمیایی شبیه به پلی استایرن
- خاصیت فشردگی بالا
- ثبات ابعادی بسیار
یونولیت منبسط شده طی دو فرآيند مختلف قالب گیری میشود.
- قالبگیری بلوکی؛ به شکل قالبهای بسیار بزرگ تولید میشود. این قالبها با سیمهای داغی به اندازه و شکل دلخواه برش داده میشوند.
- قالبگیری شکلی؛ به شکلهای متفاوت و طراحی شده تولید میشوند.
انواع یونولیت EPS و کاربردهایش
پرکاربردترین نوع یونولیت، یونولیت منبسط شده است. از کابردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· اتومبیل سازی
وزن پایین، خاصیت جذب انرژی، دوام بالا و خاصیت شکلپذیری این نوع یونولیت باعث کابرد بسیار گستردهاش در صنعت خودروسازی شده است. همچنین در ساخت کلاه ایمنی وسایل نقلیه نیز کاربرد دارد. یونولیت منبسط شده در ساخت کوسن صندلی، داشبورد، پنل درها و سپر عقب استفاده میشود.
این نوع یونولیت با خاصیت ضربهگیری بالایی که دارد امنیت جان مسافران را فراهم میکند. وزن پایین آن باعث صرفهجویی در مصرف سوخت میشود. دوام بالای این ماده بودجه بیشتری در اختیار طراحان قرار میدهد تا طراحی شیک، راحت و مقرونبهصرفهای داشته باشند.
· در ساخت و ساز، عمران و معماری
EPS یا یونولیت منبسط شده با خاصیت انعطافپذیری و یکپارچهای که دارد طراحی داخلی و خارجی سازهها را زیباتر و کارآمدتر جلوه میدهد. خاصیت عایقی در برابر سرما و گرما این یونولیتها را به انتخاب بسیاری مهندسان تبدیل کرده است.
EPS از انواع یونولیت و کاربرد عایقی در ساخت و ساز
این ماده در ساخت پنلها، دیوارهای داخلی و خارجی استفاده میشود. همچنین در ساخت کفپوش عایق، سقف عایق و در و پنجره نیز کاربرد دارد. این ماده علاوه بر هزینه مقرونبهصرفه، کاهش چشمگیری در مصرف سوخت اماکن هم ایجاد میکند.
- ساخت بتون عایقی
بتونهای عایق یونولیتی با نام Insulating Concrete Forms یا به اختصار (ICF) شناخته میشوند. با زیبایی، امنیت و دوام بالایی که دارند، فرصتهای زیادی را در تجارت و ساخت و ساز از آن خود کردهاند. این عایقهای بتنی، عایق صوت هم هستند و آرامش و سکوت لازم را فراهم میکنند.
فومهای عایقی از انواع یونولیت؛ عایق صدا در گیمینگ روم
فومهای یونولیتی EPS با درجه مقاومتهای مختلف و متناسب با نیاز مصرفکننده عرضه میشوند. این فومها در استودیوهای موسیقی، صدابرداری و گیمینگ رومها نیز استفاده میشوند و به راحتی قابل تهیه و نصب هستند. کاربرد در بستهبندی محصولات
وزن پایین و میرایی متناسب انواع یونولیت را به گزینه بسیار عالی در بستهبندی خوراکیها و موادغذایی تبدیل کرده است.
- بستهبندی صنعتی
این نوع یونولیت در بستهبندی و نقل و انتقال استفاده میشود. ترکیبات درمانی حساس و حتی مواد الکترونیکی ظریف با این نوع جعبههای خنککننده فومی جابهجا میشوند.
- بستهبندی موادغذایی
خاصیت محافظتی بالا به حفظ تازگی و دوام موادغذایی و دیگر مواد فاسدشدنی کمک میکند. این ماده خاصیت ضدباکتریایی و ضد قارچی دارد. به عنوان یخچالهای مسافرتی و نگهدارنده مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند.
پلی استایرن اکسترود شده
پلی استایرن اکسترود شده یا یونولیت فشرده شده که با نام Extruded polystyrene در بازار بین الملل یا به اختصار (XPS) شناخته میشود، یکی دیگر از انواع یونولیت است.
XPS پروسه تولیدی متفاوتی دارد. این نوع یونولیت طی فرآیندی هیدرواستاتیک ساخته میشود. در این فرآیند پس از اضافه کردن عوامل پف دهنده و مواد افزودنی به صورت ورقههایی فشرده درمیآورند. یونولیت فشرده یا حجیم شده (XPS) همانند یونولیت EPS سلولهای بسته فومی دارد.
مشخصات
- سختتر و محکمتر از EPS
- وزن سبک
- رسانایی گرمایی پایین
- جذب رطوبت بسیار کم
- درجه سفتی بالاتر
- مقاومت بیشتر به تبخیر آب
- خنثی شیمیایی مانند پلی استایرن
- مقاومت بیشتر در سطح جنس
کاربردها
- کاربردهای مشابه EPS از انواع یونولیت پرکاربرد
- جایگزین مقوا و کارتون در مدلسازی و ماکتسازی ساختمانها
- قابل استفاده به عنوان ماده عایق در اماکن مسکونی و صنعتی
- نگهدارنده مواد سرد و خنک در یخچالها و سردخانهها
- کاربرد در نوآوریها و اختراعات جدید
پلی استایرن یا یونولیت جهت دار
این نوع یونولیت با نام اختصاری OPS یا Oriented polystyrene نیز شناخته میشود. پلی استایرن یا یونولیت فشرده شده Extruded PS به صورت کششی منبسط به وجود میآید. در این فرآیند تبدیل، ماده سختتر و شفافتر میشود. یونولیت جهتدار هزینه تولید کمتری دارد و برای مواردی که شکنندگی بالا موردی ندارد، گزینه مناسبی است.
کلام آخر
تنوع بسیار گسترده در تولید یونولیت و انواع یونولیت این ماده را به پرمصرفترین، پرکاربردترین و مقرون بهصرفهترین گزینه در بسیاری زمینهها تبدیل کرده است. برای بهرهمندی از مزایای یونولیت در صنعت، ساخت و ساز، استفاده روزمره و هر زمینه دیگری لازم است با انواع یونولیتها آشنا شوید؛ تنها در این صورت است که میتوانید انتخاب درستی انجام دهید.