
احتمالا عقب نشینی خانه موقع ساخت ملک را در کوچه و معابر دیده باشید. برخی از خانهها و حتی زمینهای مسکونی و غیر مسکونی، طبق نقشههای شهرسازی باید تا میزان مشخصی عقب نشینی کنند تا کوچه یا معبر مورد نظر، عریضتر شوند.
گاهی نیز عقب نشینی به دلیل رد شدن خیابان یا اتوبان در یک منطقه اتفاق میافتد. به هر حال این کار، طبق پیش بینیها، دستورات و قوانین لازم الاجرای شهرداریها رخ میدهد.
ما در این مقاله قصد داریم تا پیرامون مسئله عقب نشینی خانه موقع ساخت صحبت کنیم. این مسئله باید از ابعاد مختلف مورد بحث و بررسی قرار گیرد. پس با ما همراه باشید.
خرید یونولیت سقفی با بهترین کیفیت موجود در بازار از مجموعه یونیپلکس!!
نحوه استعلام عقب نشینی ملک
شهرداریها برای ایجاد معابر عمومی یا فضاسازی و زیباتر کردن محیط، مجبور هستند آن بخش از املاک مورد نظر که در طرح هستند را تخریب کنند. البته گاهی این اتفاق برای کل یک ملک میافتد.
اما معمولا بخشی از خانههایی که در کوچههای بنبست یا خیلی تنگ و باریک قرار دارند، با اجازه صاحب خانه، تخریب میکنند. این عقب نشینی خانه موقع ساخت، از مسائل بسیار مهمی است که معمولا شهرداری و بخش شهرسازی در آن، پیش از خرید و یا اقدام به ساخت، به مالکان، اطلاع رسانی میکنند.
برای آشنایی با انواع مجوزهای ساختمانی و مراحل دریافت آن با ما همراه باشید!
اعتراض به عقب نشینی ملک توسط صاحب ملک، امری طبیعی است و بسیاری از مالکان به این عقب نشینیها اعتراض میکنند. اما تجربه نشان میدهد که برخی از اعتراضات، وارد نیست.
زیرا شهرداریها به هنگام ساخت یا فروخته شدن ملک، کلیه مکانهایی که قرار است در طرح باشد را نقطهیابی کرده و در سیستم خود به ثبت میرسانند. کافیست تا شخص خریدار یا مالک ساختمان به واحد شهرسازی مراجعه کرده و با یک استعلام ساده بداند که ملک او در طرح عقب نشینی خانه موقع ساخت یا حتی پس از آن واقع شده است یا خیر.
علاوه بر اینکه شخص میتواند از این طریق استعلام کند، شهرداری نیز خود وارد عمل شده و با ارسال نامه و اطلاعرسانی، مالکان را از قرار گرفتن ملک و ساختمان در مسیر توسعه، آگاه میکنند. همچنین در برخی از موارد، ماموران شهرداری به شکل حضوری اقدام کرده و مالکان را مطلع میکنند.
نظریه حقوقی قانون عقب نشینی ملک
قانون عقب نشینی خانه موقع ساخت یا حتی عقب نشینی ملک سنددار، یک قانون پذیرفته شده است که دست شهرداریها را از هر نظر باز میگذارد تا در مسیر توسعه شهری، تسهیل در عبور و مرور، طرحهای مختلف مانند ایجاد بزرگراه، آزاد راه، عریض کردن کوچه و هر طرح دیگر، بتوانند املاک و ساختمانهای سر راه را به طور کامل یا حد نیاز، تخریب کنند.
مالکان نیز نمیتواند به این اقدام شهرداریها اعتراضی داشته باشند. البته اعتراض به عقب نشینی ملک، همیشه هست و خواهد بود. اما این اعتراض میتواند با دریافت خسارت و جبران آن توسط شهرداری، پاسخ داده شود.
قوانین شهری و شهرنشینی، این اجازه را به شهرداریهای منطقه داده است که در صورت لزوم بتوانند املاک قرار گرفته در طرحهای مختلف را با اجازه مالکان و راضی کردن آنها، تخریب کرده و یا به همان میزان به مالکان اجازه ساخت ندهند.
اما این اجازه و راضی نگه داشتن، هرگز به معنای مجوزی برای عدم اجازه در خصوص تخریب و عقب نشینی نیست. مالکان نمیتوانند به بهانه اعتراض به عقب نشینی یا عدم رضایت در این خصوص و حتی در مورد میزان خسارت پرداختی از سوی شهرداریها، پروژه را مسکوت نگه دارند. البته شهرداریها نیز موظف هستند که به هر نحو، رضایت مالکان را با پرداخت خسارت بهروز، جلب کنند.
استفاده از سقفهای لایت فرم مزایای زیادی همچون صرفه جویی در هزینهها، عدم آسیب به محیط زیست و… دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و خرید لایت فرم با کارشناسان یونیپلکس تماس بگیرید.
قانون عقب نشینی کوچه بن بست
عقب نشینی خانه موقع ساخت، به خاطر طرح و برنامهریزیهای شهرداری است. به هیچ عنوان مختص کوچههای بنبست یا غیر بنبست نیست. اگر قرار بر اجرای یک طرح از سوی شهرداری باشد، چنانچه کوچه بنبست باشد، مالکان باید در جریان قرار بگیرند و پیش از اجرای طرح، همکاریهای لازم با به عمل بیاورند.
البته در بسیاری از مناطقی که کوچه بنبست وجود دارد، عرض کوچه بسیار کم است. به همین دلیل، عبور مرور و رفت آمد دچار مشکل میشود. شهرداری بابت ایجاد تسهیل در عبور و مرور مردم، مجبور است به اندازه چند متر، تعریض معابر کند.
شایان ذکر است که اگر شهرداری تصمیمی مبنی بر باز کردن کوچه و از بین بردن بنبست داشته باشد، باید مالکان کوچه و به خصوص خانهای که در انتهای کوچه و دقیقا در بنبست واقع شده است، همکاری لازم را انجام دهند.
چنانچه مالکان به هنگام خرید یا ساخت ملک از قرار گرفتن آن در طرح شهرداری بیخبر بوده باشند، میتوانند نسبت به این امر اعتراض کنند. اما این حق اعتراض دلیل موجهی برای عدم اجازه از سوی مالک یا مالکان نخواهد بود.
مهمترین سوالی که برای گرفتن پایان کار وجود دارد این است که، گرفتن پایان کار ساختمان چقدر طول میکشد؟ برای دریافت پاسخ این سوال و اطلاعات بیشتر درباره پایان کار به این مقاله مراجعه کنید.
جبران خسارت عقب نشینی ساختمان
گذشته از بحث تخریب و قرار گرفتن ملک در طرح، مهمترین مسئله بعدی، جبران خسارت است. وقتی شهرداری تصمیم به تعریض کوچه یا انجام طرح نوسازی میگیرد، باید خسارت تک تک مالکین و صاحبان خانه یا زمین در محل مورد نظر، را به صورت نقدی پرداخت کند.
چنانچه عقب نشینی ملک سنددار انجام شود، جبران خسارت را شهرداری انجام خواهد داد. البته در برخی از موارد مشاهده شده است که طرحهای تشویقی هم از سوی شهرداری برای این کار در نظر گرفته میشود. برای مثال، وام و یا تخفیف در مواردی مانند پروانه ساخت یا ارتفاع برای صاحبان ساختمان، از موارد معمول است.
وقتی قرار است یک ملک عقب نشینی انجام دهد، جبران خسارت تصرف ملک و همچنین تخریب ملک، به عهده شهرداری است. این خسارت باید در هنگام تصرف پرداخت شود. برخی از افراد به هنگام خرید و فروش ملک خود، به خریدار مورد نظر اعلام میکنند که ملک مزبور، عقب نشینی دارد.
در چنین حالتی، فروشنده باید به همان میزان عقب نشینی از بهای ملک کسر کند. خریدار نیز مطمئنا به محض آگاهی از این مسئله، مقدار مزبور را پرداخت نخواهد کرد. این جریان فی مابین خریدار و فروشنده اتفاق میافتد و هیچ ارتباطی به شهرداری ندارد. در زمان ساختوساز و اجرای طرح، شهرداری باز هم باید بهای آن را به مالک فعلی پرداخت کند.
راهنمایی کامل دریافت پروانه ساخت و هزینههای آن
عقب نشینی ملک به عهده خریدار است یا فروشنده
برخی هنوز نمیدانند که عقب نشینی ملک به عهده خریدار است یا فروشنده. همان طور که پیشتر گفته شد، این مسئله فقط به شهرداری مربوط میشود. اما توافق فی مابین خریدار و فروشنده، مسئلهای است جدا که باید به شکل توافقی در هنگام خرید و فروش انجام شود. مرجع ذیصلاح و رسیدگی کننده به این اختلاف نیز شهرداری نخواهد بود.
کلام آخر
عقب نشینی خانه موقع ساخت یا حتی پس از ساخت، یک اتفاق معمول است که در برخی از مناطق بسته به نیاز و طرحهای پیش روی شهرداری انجام میشود. شهرداری در چنین مواقعی از قدرت اجرایی بالایی برخوردار است و صاحبان موظف به اجرای دستور هستند. اما در صورتی که اختلاف نظر فی مابین شهرداری و مالکان وجود داشته باشد، مرجع ذیصلاح رسیدگی کننده، قوه قضاییه میباشد.